• Gemeenten stellen zich voor

Gemeenten stellen zich voor

Het parcours van de Plus Wandel4Daagse Alkmaar gaat door maar liefst 12 gemeenten. Deelnemers maken zo kennis met de prachtige Noord-Hollandse cultuur en natuur. Onderstaand presenteren de gemeenten zich graag aan jou.

Alkmaar Prachtstad

Historische Stad
Veel van de prachtige historische gevels die je in het gezellige centrum van Alkmaar tegenkomt, zijn overblijfselen uit de 16e en 17e eeuw, toen de stad een voorname handelsplaats was. Wie Alkmaar bezoekt, ziet en voelt de rijke geschiedenis van de stad overal om zich heen. De bekende uitspraak ‘Bij Alkmaar begint de Victorie’ verwijst naar de overwinning van de Alkmaarders op de Spanjaarden, een historisch feit dat nog elk jaar uitbundig gevierd wordt op 8 oktober.

Winkelstad
Vanuit heel Nederland komen mensen naar Alkmaar om te winkelen. Niet voor niets, want het buitengewoon grote en diverse winkelaanbod zorgt ervoor dat Alkmaar tot de top van de Nederlandse winkelsteden behoort. Daarnaast heeft de historische binnenstad van Alkmaar met z’n vele monumenten een bijzonder knusse uitstraling.

Activiteitenstad
Alkmaar bruist. Het hele jaar door vinden er in de stad evenementen en activiteiten plaats, en er is voor ieder wat wils. Een aantal geliefde evenementen zijn Kaeskoppenstad -dat je meevoert naar het Alkmaar van 1573-, Zomer op het plein -dat bekende muzikanten en cabaretiers naar Alkmaar brengt en de Wandel4Daagse, die wandelaars laat genieten van de polders, stranden en bossen in de omgeving van de stad.

Kaasstad
Tot ver over de landsgrenzen staat Alkmaar bekend als dé Hollandse Kaasstad. Alkmaar is dan ook de enige stad in Nederland waar de kaas nog op traditionele wijze wordt verhandeld op een Kaasmarkt. Op de vrijdagen in het kaasmarktseizoen, dat loopt van april tot september, komen mensen vanuit de hele wereld naar Alkmaar om te genieten van dit kleurrijke schouwspel.

Bergen

Kilometers kust, een uitgestrekt gebied met veel natuur (strand, duinen en polders) en recreatiemogelijkheden, een rijke historie en uiteenlopende kernen: de gemeente Bergen heeft de wandelaar veel te bieden! Bergen bestaat uit maar liefst 15 dorpen en buurtschappen. Ieder met een unieke ontstaansgeschiedenis en sommige zelfs met een eigen dialect.

Er is voor ieder wat wils: van een pittoresk vissersdorp met kleine straten, stegen en gezellige terrasjes tot een flamboyant kunstenaarsdorp met statige lanen en bijzondere architectuur. Maar Bergen biedt ook een rustig en teruggetrokken natuurdorp met akkerbouw en polderlandschap en gezellige badplaatsen. Deze prachtige gemeente, die als een fraai gevormd lint langs de Noordzeekust slingert, heeft ook talrijke erfenissen die een bezoekje waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Abdij van Egmond en het witte kerkje in Groet. En dat alles binnen een oppervlakte van 120.000 vierkante meter!

Heerhugowaard: Stad van Kansen

Heerhugowaard is een combinatie van polderlandschap, bijzondere woonwijken en stadse voorzieningen. Als wandelaar krijg je de kans om enkele van de vele verschillende gezichten van deze stad te ontdekken.

Stad van de Zon & Recreatiegebied Park van Luna
In het zuiden van de polder Heerhugowaard ligt Stad van de Zon, een emissieneutrale woonwijk. Een boeiende architectuurwandeling leid je langs alle highlights in dit gebied. Het Strand van Luna ligt bij de Stad van de Zon. Hier kun je zwemmen, kabel-waterskiën, kanovaren, roeien en surfen. Aan het strand staat de Waerdse Tempel met een strandpaviljoen en een buitenterras. Bij de entree van het park is een dagcamping voor caravan of tent. Het park is zeer gevarieerd met een prachtig wandel- en fietsgebied, een mountainbikeparcours, dijkjes, weiden, bos en kunst in de open ruimtes.

Stadshart & Middenwaard
Met het overdekte winkelcentrum Middenwaard, het stadsterras en het horecaplein heeft Heerhugowaard een volwaardig Stadshart. Een bezoek aan het winkelcentrum wordt al snel een dagje uit, met ’s avonds een ‘bioscoopje pikken’, of ‘cool’ naar het cultureel centrum COOL. En dan tussentijds een hapje eten in een van de verrassende eetgelegenheden aan het Coolplein.

Heb je genoten van jouw wandeling door Heerhugowaard? Dan ben je natuurlijk van harte welkom om nog eens terug te komen. Bij het informatiecentrum in het gemeentehuis zijn diverse wandel- en fietsroutes te verkrijgen. Zie ook www.heerhugowaard.nl.

Heiloo

Tussen de weidse polders en het Heilooër bos ligt Heiloo. Een prachtig groen dorp waar je kunt genieten van al het groen. Heiloo heeft uitstekende fiets- en wandelverbindingen met de omringende dorpen en steden zoals Castricum, de Egmonden en Alkmaar.

Groen en duurzaam staan in Heiloo hoog in het vaandel. Wij doen aan ecologisch natuurbeheer. Dat betekent dat wij de natuur en het openbaar groen op een doordachte en natuurvriendelijke manier onderhouden. Hierdoor groeien er bijvoorbeeld zeldzame orchideeën en zijn wij trots op de hoeveelheid monumentale bomen die Heiloo rijk is.

Ontdek wonen in Heiloo
De 25-kilometerroute voert je door het gebied Zuiderloo, een nieuwe wijk op de oude strandwal. Het gebied ligt naast de Kennemerstraatweg, tussen de Zevenhuizerlaan en de Vennewatersweg. Vanaf de Hoogeweg zie je de eerste huizen al staan.

In Zuiderloo mogen ruim 600 woningen worden gerealiseerd. Er komen verschillende typen woningen in Zuiderloo, van rijwoning en vrijstaande woning tot appartement. We zetten het dorpse karakter van Heiloo ook in Zuiderloo door.

Op onze website vind je meer informatie.

Wandelnetwerk
Ben je na de vierdaagse op zoek naar nog meer mooie wandelroutes, dan raden wij je de wandelingen van het wandelnetwerk aan.

Langedijk: Rijk der Duizend ontdekkingen

De zes dorpen van Langedijk (Sint Pancras, Broek op Langedijk, Zuid-Scharwoude, Noord-Scharwoude, Oudkarspel en Koedijk) liggen tussen Alkmaar en Schagen en op fietsafstand van de Noordzeekust. Aan de westkant ligt een prachtig recreatiegebied, het Geestmerambacht. Hier vind je strandjes waar je heerlijk kunt zwemmen, zonnen, vissen en surfen. Op 20 juni 2009 wordt, aan de rand van het meer, het jaarlijks rock- en dancefestival Indian Summer gehouden. Langedijk is een bijzondere gemeente die er om vraagt te worden ontdekt.

Een eindeloos lang dorpslint verbindt de authentieke smalle straatjes, bruggetjes, monumenten, winkels en horeca. Sint Jan de Doper torent overal bovenuit. Deze ‘kathedraal van het noorden’ kijkt al jaren uit over het prachtige landschap. Langedijk is nog zo’n gemeente waar men oorspronkelijkheid nog op waarde weet te schatten. Op straat wordt gegroet en bij de bakker is er altijd even tijd voor een vriendelijk woord. Je zult merken dat men hier trots is op de mooie dorpen en het waterrijke landschap dat uniek en oer-Hollands is.

Vroeger was dit een karakteristiek tuinbouwgebied waar tuinders kool, uien en aardappels verbouwden op kleine akkers omringd door water. Het vervoer ging met schuiten door het gebied dat het Rijk der Duizend Eilanden wordt genoemd. Of je nu fietst, vaart, wandelt of met de auto rijdt; Langedijk verrast steeds weer. Al fietsend over de prachtige Dorpsstraat laat de afwisselende bebouwing de rijke agrarische historie zien in talrijke monumentale juweeltjes. In vele kleine musea wordt de geschiedenis verteld. In Broek op Langedijk vind je ’s werelds enige doorvaar-groenteveiling, de Broeker Veiling. Hier kun je zelf groente kopen door een druk op de knop van de originele veilingklok. Tevens vertrekt hier de rondvaart door het resterende deel van het Rijk der Duizend Eilanden.

Koggenland

Route Hensbroek / Obdam
De gemeente Koggenland bestaat uit de plaatsen; Avenhorn, Berkhout, De Goorn, Grosthuizen, Hensbroek, Obdam, Oudendijk, Rustenburg, Scharwoude, Spierdijk, Ursem, Wogmeer en Zuidermeer. Een landelijke gemeente met veel ruimte en groen. Rijk aan cultuur en historie.

Tijdens de Plus Wandel4Daagse Alkmaar komt u in Koggenland langs de plaatsen Rustenburg, Wogmeer, Hensbroek en Obdam. Onderweg zijn er tal van bijzondere plekjes omlijst met tulpenvelden, molens, stolpboerderijen  en prachtige polderlandschappen. De route leidt u langs een aantal bijzondere plekken.

Schutsluis bij Rustenburg
Deze sluis is een belangrijke schakel tussen de ringvaart van de Heerhugowaard richting Opmeer en het kanaal Alkmaar-Avenhorn.

Polder Wogmeer
Deze fraaie polder is omgeven door de Ringsloot tien kilometer lang.  Bijna uitsluitend grasdijkjes met uitzicht op fraaie stolpboerderijen, weilanden met koeien en schapen en akkers. Het veenmeer werd in 1608 drooggelegd en in 1609 verkaveld. Eén van de zes molens die bij de drooglegging is gebruikt is de molen Nieuw Leven en staat nog steeds op de westzijde van de ruim 12 km lange dijk die om de Wogmeer ligt.

Molen Nieuw Leven
De monumentale molen “Nieuw Leven” ligt aan de Ringsloot, een brede vaart bij de molen. Het is een watermolen gebouwd in 1608 met als functie ondermolen van de polder Wogmeer. De naam ‘Nieuw Leven’ werd in 1945 gegeven toen de molen na ruim 20 jaar onttakeling inderdaad aan een nieuw leven begon, het bemalen van de 680 ha. polder Wogmeer

Kerk Hensbroek
De hervormde vijfzijdig gesloten kerk heeft een ingebouwde toren en is voorzien van ingesnoerde naaldspits. Gebouwd in 1658 en in 1838 hersteld. Inwendig een gedrukt tongewelf met een kansel, doophek en herenbanken uit de 17de eeuw. De kerk is voorzien van een nieuw orgel, aangezien restauratie van het oude orgel een klaviers-orgel uit 1907 teveel ging kosten. Het nieuwe orgel is een klein orgel met een klassiek geluid dat een plaats heeft gekregen naast het oude orgel. In de kerk vinden regelmatig kooruitvoeringen plaats en soms wordt er een expositie gehouden. Eenmaal in de drie weken wordt er nog een kerkdienst gehouden.

Recreatieplas De Leijen
Hensbroek kent ook een natuur en recreatieplas ontstaan eind jaren zestig door de zand afgravingen voor de ruilverkaveling in Hensbroek. Een plas met beschutte zandstrandjes en voor een deel omzoomd door rietkragen. Het terrein heeft een aantal speel- en ligweiden die ook beschut zijn door hoge begroeiing. Om de plas loopt een mooi wandelpad. De Leijen is uitstekend geschikt om te zwemmen, zonnen en spelen. Ook kunt u vissen op de vele schaduwrijke plekjes rondom de plas. Een chaletpark en camping ligt direct naast deze plas.

Poldermolen Hensbroek
In het buitengebied van Hensbroek staat langs de ringvaart aan het Oudelandsdijkje de poldermolen Polder Hensbroek, Deze molen is in 1866 gebouwd voor de bemaling van de polder Hensbroek. Er hebben in de polder nog meer molens gestaan. Eén van die molens werd in 1803 verplaatst naar Berkmeer. Deze molen heet sindsdien ook de Berkmeermolen.

Obdam
De plaatsnaam verwijst naar het feit dat dat Obdam op een dam is gelegen. Van oorsprong ligt Obdam in een zeer nat veengebied dat van tijd tot tijd een meer was. Vanaf de veertiende/vijftiende eeuw was het zelf een echt meer geworden. Obdam was de eerste die het gebied bedijkte met een dwarsdijk om zichzelf te beschermen. Deze dwarsdijk lag tussen Obdam en Hensbroek, in zestiende eeuw genaamd de Molendijk. Naast een dorp is Obdam ook een polder ontstaan uit verschillende meertjes en plassen veroorzaakt door dijkdoorbraken.

Gemeente Castricum

Wat fijn dat je tijdens de wandelvierdaagse onze gemeente aandoet. Als burgemeester vind ik het leuk om onze bezoekers iets te vertellen over onze gemeente. Castricum is namelijk echt de moeite waard.

Een grote diversiteit aan landschappen op een klein grondgebied, maken de gemeente uniek. Onze vijf dorpen Akersloot, Bakkum, De Woude, Limmen en Castricum zijn omringd door een mengeling van strand, bos, duin, meer en polderlandschap.

Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet door bos, duin en polder. Probeer je de Baccummer Banroute en de Maer – en Korendijkwandeltocht eens. Echte aanraders.

De minder actieve natuurfan kan zomers genieten van een luie dag op het strand of aan het Uitgeestermeer. Liefhebbers van watersport kunnen hier ook hun hart ophalen. Het Alkmaardermeer is zeer geschikt om te zeilen en surfen.

Door al het natuurschoon dat de gemeente rijk is, is het niet vreemd dat jaarlijks vele duizenden toeristen de weg naar gemeente Castricum vinden. Camping Bakkum is vooral onder vakantiegangers uit eigen land erg geliefd. Midden in het bos en met een eigen strandopgang is het een ideale plek om even aan de drukte van het alledag te ontsnappen.

Naast de bijzonder mooie ligging heeft onze gemeente een aantal bijzondere bezienswaardigheden. De historische bollentuin Hortus Bulborum , de molen De Oude Knegt, het Kennemerduingebied, de vele monumenten, in het bijzonder op het terrein van Duin & Bosch, en het pittoreske eiland “De Woude” zijn een bezoek zeker waard.

Nu ik je vol trots over onze mooie gemeente heb verteld, heb ik je hopelijk overtuigd nog eens langs te komen voor een mooie wandeling of een gezellig bezoek.

Tot dan,

A. Emmens-Knol
Burgemeester Castricum

Schermer; Land van Leeghwater

De gemeente Schermer ligt direct ten westen van de stad Alkmaar en ten zuiden van Heerhugowaard. Tijdens de Wandel4Daagse bezoekt u maar een klein deel van ons prachtige landschap. Maar de wandeling over de hoger gelegen dijken en bruggen zorgt voor een goed zicht over de droogmakerij Schermer. Bij de VVV’s liggen diverse wandelboekjes en –kaarten voor degenen die in alle rust graag nog meer willen zien en wandelen. Of bezoek onze toeristische website www.landvanleeghwater.nl.

Droogmakerij Schermer
Vanaf de dijk en de kippenbrug over de ringvaart heeft u een pracht zicht op droogmakerij De Schermer. De Schermer was de laatste grote droogmakerij uit de zeventiende eeuw. Het watermanagement was inmiddels zo sterk verbeterd, dat hier pas in de 20e eeuw is overgestapt op elektrische bemaling. Veel Schermer molens zijn zo bewaard gebleven. Maar niet alleen de molens, ook het strak geometrische ingerichte landschap is gebleven. Dezelfde architectuuropvatting van dominantie van symmetrie en regelmatigheid, zoals toegepast bij de grote droogmakerijen, is later ook toegepast in de tuinen van Versaille, paleis ‘t Loo en het stratenplan van New York.

Oterleek
Het dorp Oterleek is een historisch dijkdorp dat gelegen is op de dijk die grensde aan het water van de Waert (later polder de Heerhugowaard). De zuidkant van het voormalige eiland wordt gevormd door de Westfriese Omringdijk (hier Huijgendijk) en vormde de bescherming tegen het water van de Schermeer.  Zeker een bezoek waard: korenmolen De Otter en de naastgelegen bakkerij.