• Dag 4 d’Oude Stadroute

Dag 4 d’Oude Stadroute

Op de laatste dag wordt de d’Oude Stadroute gewandeld, op weg naar de feestelijke intocht en de sfeervolle finish op het Waagplein in Alkmaar. Alle wandelaars volgen deze dag vanaf startplaats Sportcomplex Oosterhout een unieke route dwars door d’Oude Stad Alkmaar. De route gaat vervolgens over de befaamde kasseien van de Munnikenweg langs de molens van de Oudorperhout.

Wandelaars van de 8,5 km lopen hierna via de wijk Huiswaard en sluiten hierna weer aan bij de overige routes voor de feestelijke intocht naar het Waagplein. Wandelaars van de 15 km maken kennis met het stadspark Rekerhout in Alkmaar-Noord en stempelen bij Scoutinggroep Graaf Daron. Deelnemers aan de 20, 25 en 40 km passeren ook de Rekerhout en wandelen verder in noordelijke richting naar het recreatiegebied Geestmerambacht. In het Geestmerambacht buigt de 20 km af in westelijke richting; de 25 en 40 km wandelaars vervolgen de route via de wandelpaden aan de oostzijde van het water in het recreatiegebied naar de post bij Manege Beukers.

De lange afstand wandelaars over 40 km wandelen door het gebied van Warmenhuizen en bezoeken het Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn. Vanaf de Westfriese Omringdijk bij Krabbendam kunnen zij genieten van wisselende vergezichten op polders en duinen. De langste afstand komt met de 20 en 25 km samen aan de noordzijde van het Geestmerambacht om vervolgens te stempelen in Koedijk bij café De Bonte Koe. Via de Kanaaldijk en de beroemde Koedijkervlotbrug wordt terug richting Alkmaar gewandeld.

In Alkmaar gaan alle afstanden via de Stadswallen en de Molen van Piet naar het Ritsevoort en dwars door de unieke Grote Sint Laurenskerk, die dit jaar 500 jaar bestaat. De feestelijke intocht wordt gelopen onder begeleiding van fanfarekorpsen en drumbands over de rode loper door de Langestraat en het Waaggebouw naar de finish op het Waagplein.

Achtergronden en bezienswaardigheden

Geestmerambacht, Langedijk
Het recreatiegebied Geestmerambacht was een soort eiland in een landbouwgebied. De grens tussen het natuurrijke en het polderlandschap er omheen was scherp getrokken. Het is de bedoeling het nieuwe, grote recreatiegebied goed te verbinden met de omgeving. Daarvoor worden onder andere brede, groene verbindingen met de woongebieden aangelegd richting Heerhugowaard, Sint Pancras, Alkmaar-Noord, Noord-Scharwoude en Warmenhuizen. In deze verbindingen worden fiets- en wandelpaden aangelegd samen met verbindingen voor de natuur. Naast de recreatieve verbindingszones, is de uitbreiding Geestmerambacht ingedeeld in vijf nieuwe deelgebieden. Daarbij is de recreatieplas in het gebied opnieuw ingericht. Elk deelgebied krijgt een eigen karakter. Er komt meer ruimte voor onder andere waterpret, wandelingen en andere activiteiten op het land, speelmogelijkheden en evenementen, maar ook rust en natuur. De uitbreiding is in 2012 gerealiseerd.

Molen van Piet, Alkmaar
Dit karakteristieke monument heet officieel molen De Groot. De voorloper van de huidige molen was een standaardmolen en werd gebouwd in 1605. Op oude kaarten is te zien dat er vroeger wel tien molens op de wallen rondom de stad hebben gestaan. Behalve deze molen zijn ze alle uit de binnenstad verdwenen. De eerste steen voor de molen De Groot werd gelegd in 1769. Het is een ronde stenen stellingmolen, bedoeld voor het malen van graan. De molen is na lange tijd van reparaties en restauraties weer in gebruik. De familie Piet bewoont en beheert de molen reeds vele jaren (daarom heeft de molen in de volksmond ook wel ‘Molen van Piet’).

Het Waaggebouw, Alkmaar
Het Waaggebouw heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 14de eeuw. In die periode werd het gebouwd als Heilige Geestkapel. In het naastgelegen Heilige Geestgasthuis konden arme reizigers gedurende drie dagen en nachten gratis onderdak krijgen; ook werden er zieken verpleegd. In 1566 gaf de bisschop Haarlem toestemming om het Heilige Geestgasthuis in te richten tot Waaggebouw. In 1582 besloot men de waag over de brengen naar de grotere Heilige Geestkapel.

De verbouwing van kapel tot waag, waarbij een gedeelte (de muren van het priesterkoor) werd weggebroken, werd in 1583 voltooid. Het gebouw kreeg een rijk versierde gevel in renaissancestijl (de huidige voorgevel uit 1884 heeft dit oorspronkelijke ontwerp nauwkeurig gevolgd). De marktstraat was er tot 1916 nog niet. De ‘doorbraak’ ontstond in dat jaar toen twee pakhuizen werden gesloopt nadat in 1912 de schouwburg Diligentia was afgebrand en een groot gat in de gevelwand aan het Waagplein had achtergelaten.

Op en rond het Waagplein, Alkmaar
Het Waagplein was niet altijd zo groot als het nu was. Tot 1886 stonden er nog huizen tot vlak bij de Waag. Al in 1605 waren er problemen tussen de gemeente en een huizenbezitter in de buurt van de waag. De problemen zouden nog eeuwen voortduren, omdat bewoners niet hun grond tegen sloopprijzen wilde afstaan zodat het plein vergroot kon worden om ruimte te bieden aan de toenemende handel.

De kaasmarkt is de bekendste markt van Alkmaar. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland waar de kaas nog op deze traditionele wijze verhandeld wordt. De kaasmarkten op het Waagplein zijn er van de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september.

In 1901 werd het Waagplein voor de laatste maal vergroot. Daarvoor was het plein vrijwel geheel volgebouwd. De vergroting van het plein hield gelijke tred met de omvang van de kaashandel, die begin vorige eeuw het grootst was. En nu is het plein nog maar net groot genoeg voor alle toeristen.