• Dag 3 Heilooërroute

Dag 3 Heilooërroute

Op de derde dag wordt de Heilooërroute gewandeld. De start is vanaf het AFAS Stadion en Landgoed Willibrordus in Heiloo vormt later deze dag het feestelijke middelpunt, waar ook dit jaar alle wandelaars samenkomen.

Vanaf de start lopen alle routes samen op tot aan het Heilooërbos. Hierna volgt de 8,5 en 15 km een route langs de Witte Kerk en Winkelcentrum ‘t Loo, door het groene Plan Oost en over Landgoed Ter Coulster, het enige particuliere historische landgoed in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Bij Landgoed Willibrordus ontmoeten zij de overige afstanden weer.

De 20, 25 en 40 km vervolgen na het Heilooërbos gezamenlijk hun weg tot aan de Zeeweg in Heiloo. Hierna vervolgen de twee langste afstanden hun weg richting Egmond-Binnen, waarbij zij een groot stuk van het Monnikenpad volgen. De 40 km maakt hierna een extra lus van 2 km over het strand van Egmond aan Zee en door het Noordhollands Duinreservaat. Na Egmond-Binnen sluiten zij weer aan op de 25 km route.  Vervolgens wandelen de 40, 25 en 20 km in Heiloo samen naar een bijzondere locatie: het Onze Lieve Vrouw ter Nood, waar een stempelpost wordt ingericht. Na de post volgt een landelijke route naar Landgoed Willibrordus, waar zij de wandelaars van de 8,5 en 15 km weer ontmoeten.

Vanaf deze post lopen alle wandelaars samen naar de finish in het AFAS Stadion. De 8,5 km wandelaars nemen vanaf de post bij Landgoed Willibrordus de pendelbus naar de finish.

Achtergronden en bezienswaardigheden

Onze Lieve Vrouw ter Nood, Heiloo

In de boekhouding van het Domkapittel van Utrecht wordt melding gemaakt van een rector aangesteld in Heiloo in de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Nood (1409). Dit is de eerste schriftelijke verwijzing naar het bestaan van de plaats en naar een kapel aan Maria toegewijd. Deze kapel wordt in 1573 bij het beleg van Haarlem verwoest. Pas in 1905 komt de plaats weer in handen van de katholieke kerk en wordt het bedevaartoord hersteld, eerst met een noodkapel en sinds 1930 met een aantrekkelijke kapel op de fundamenten van de vorige, naar een ontwerp van de architect Jan Stuyt. Kapel, zoals het bedevaartoord vaak aangeduid wordt, is niet alleen een Mariaal bedevaartsoord. De apostel van Nederland, de heilige Willbord wordt hier ook in ere gehouden.

Het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, is een bedevaartoord met een lange historie dat volop in ontwikkeling is als geloofscentrum voor de katholieke kerk in Noord-Holland. Heiloo is geen Lourdes, geen Fatima of Kevelaer. Toch vinden vele tienduizenden mensen per jaar hun weg naar dit zes hectaren groot oord. De bezoeker kan kiezen om zijn weg door het park te vervolgen in de richting van het voormalig Julianaklooster aan de zuidoostelijke zijde van het park of een wandeling te maken langs de grote Bedevaartkapel (1913) naar de Genadekapel met de Runxputte (waterbron). Onderweg passeert hij Oesdom, het welkomsthuis.