Dag 2 BroekerVeilingroute

Op de tweede dag wordt de afwisselende BroekerVeilingroute gewandeld. Zowel Museum BroekerVeiling als de Van Arkelschool in Broek op Langedijk zijn vandaag dé feestelijke stempelposten waar alle wandelaars samenkomen. De wandelaars van de 8,5 en 15 km komen na de start vanaf Sporthal Hoornse Vaart direct in het fraaie molengebied Oudorperpolder en lopen via het Park van Luna naar de post bij de BroekerVeiling.

Wandelaars van de 20, 25 en 40 km lopen vanaf de start via het molengebied Oudorperpolder naar het centrum van Oudorp, waar zij ook dit jaar door de Terp wandelen, het witte kerkje in Oudorp. Hierna gaat de route naar de karakteristieke Kippenbrug. De 20 km sluit hierna aan op de route van de 8,5 en 15 km.

De 25 en 40 km volgen de Westfriese Omringdijk en passeren in Oterleek de bekende Molen De Otter. De beide routes gaan hier ‘rechtdoor’ en vervolgen de route door het karakteristieke centrum van Oterleek. De 25 km wandelaars gaan langs de Stad van de Zon in Heerhugowaard, via de stempelpost bij The Temple naar Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk.

De 40 km volgt vanaf het centrum van Oterleek een route langs de noordzijde van de Schermerringvaart met uitzicht op de drie molens in het plaatsje Rustenburg. Via de Wogmeerdijk volgt vervolgens een landelijke route naar Hensbroek met tal van bezienswaardige molens. Via de Molenweg wordt Heerhugowaard-Noord bereikt en is een stempelpost ingericht bij Café De Schelvis in Scharwoude. Wandelaars vervolgen de route langs het Rijk der Duizend Eilanden in Langedijk en bereiken zo de BroekerVeiling en de Van Arkelschool.

Alle wandelaars kunnen dóór het unieke Museum BroekerVeiling wandelen om daar te stempelen en kennis te maken met het oude ambacht. Je kunt ook om de Museum BroekerVeiling heen wandelen en stempelen bij de Van Arkelschool. Op de terugweg wordt dit jaar opnieuw Sint Pancras aangedaan en volgt de route de kruidentuin Hortus Alkmaar en het molengebied van de Oudorperpolder. De 8,5 km wandelaars nemen vanaf het parkeerterrein nabij Museum BroekerVeiling de speciale pendelbus naar de finish.

Aftermovie 2017 – dag 2


 

Achtergronden en bezienswaardigheden

Gemeente Schermer
De gemeente Schermer omvat niet alleen de polder De Schermer, maar ook polders Oterleek, de Mijzenpolder en de Eilandspolder. Alleen de dorpen Stompetoren en Zuidschermer liggen in de polder de Schermer. Rond het jaar 800 was het gebied dat nu de gemeente vormt bedekt met veen, waardoor het riviertje de Schermer stroomde. Ontginning van het veem door de mens in combinatie met stormvloeden leidde ertoe dat dit riviertje in 1250 was uitgegroeid tot een binnenzee, een meer dat in open verbinding stond met de Zuiderzee. De naam is afgeleid van ‘skir mir’, wat helder meer betekent. De gemeente behoorde toen toe aan verschillende gewesten/gouwen, Rekere, Westflinge, en Waterland. In de 17e eeuw werd door particuliere investeerders begonnen met het droogmaken van het grootste deel van het meer (het zuidelijke gedeelte, nu het Alkmaardermeer, werd ongemoeid gelaten). In 1635 viel de 47,7 km grote polder droog, waarna het land verdeeld werd onder de initiatiefnemers.

Korenmolen De Otter, Oterleek
De windkorenmolen De Otter is gebouwd op een historische plaats. In 1680 wordt hier al op wind koren gemalen. In 1831 is er sprake van een achtkantige molen met twee maalstenen. Deze molen brandt in 1899 af doch wordt met onderdelen van gesloopte watermolens herbouwd. Deze korenmolen is tot augustus 1960 in werking. In 1989 wordt de molen grondig gerestaureerd en is thans weer als ambachtelijke korenmolen in bedrijf.

Hortus Alkmaar
De route op de tweede dag van de Plus Wandel4Daagse Alkmaar voert dwars door de prachtige, vier hectare grote kruidentuin van Hortus Alkmaar. De wandelaars krijgen de unieke kans een kijkje te nemen in de productietuin en de verschillende siertuinen, die in juni in volle bloei staan.

Westfriese Omringdijk: Je koike d’r je ouge uit
Tijdens de Plus Wandel4Daagse Alkmaar worden zowel op de tweede (40 km) als vierde wandeldag (40 km) delen van de schitterende Westfriese Omringdijk bezocht.

Pracht doik
Ooit beschermde de Westfriese Omringdijk mens en dier tegen het zoute water. Nu is dit 126 km lange lint door het Noord-Hollandse landschap vooral een schitterend podium voor kunst, cultuur, sport en recreatie. Deze karakteristieke dijk leidt via een unieke route langs de mooiste plekjes van Westfriesland. Het groene, provinciale monument omringt historische steden en gemeenten als Hoorn, Schagen, Medemblik en Enkhuizen, net als vele authentieke dorpslinten.

Veul te doen
Als u van wandelen of fietsen houdt, kunt u uw geluk niet op. Van natuurliefhebber tot sportfanaat; er is altijd een route en activiteit die bij u past. Doe mee met de Westfriese Dijkloop of de fietstoertocht De Ronde van Noord-Holland. Combineer een dag recreatief fietsen of wandelen met een diner aan de dijk met Westfriese streekproducten. Of bekijk de kleurrijke tulpenvelden door een dagje te gaan boemelen met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en stap daarna op een historische veerboot voor een tocht over het IJsselmeer.

Skitterend om te zien
De Westfriese Omringdijk is met zijn 800 jaar één van de oudste dijken van ons land. Dit symbool voor de strijd tegen het water is sinds 1983 officieel een provinciaal monument. Ervaar deze groene route door Westfriesland en maak kennis met het prachtige landschap en de Westfriezen zelf. De typische dorpjes met stolpboerderijen, de voormalige VOC-stadjes met hun prachtig bewaard gebleven binnensteden, de talloze monumenten en musea zoals het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zijn het beleven meer dan waard.

Op www.westfrieseomringdijk.nl vindt u alle actuele informatie over activiteiten en evenementen in de omgeving van de dijk.

Park van Luna
Rondom de Heerhugowaardse wijk Stad van de Zon, ligt het Park van Luna. Een gebied van 180 hectare bos, weides, strand en vooral veel water. U kunt er zwemmen, wandelen, fietsen, mountainbiken, skeeleren, varen, enzovoort. Het hoogste punt op de uitzichtheuvel geeft een ongekend uitzicht op de dijk, het molenland en de Schermer. Het park biedt de wandelaar vele dijkjes, weides en het verrassende Huygendijkbos. Verder kunt u op verschillende plaatsen kunst beleven. En natuurlijk is het Strand van Luna een bijzondere plek om even uit te rusten. Meer informatie over Park van Luna vindt u op www.heerhugowaard.nl.

Mis niets en ontvang het laatste wandelnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief